Abans de tot, dir que ens ha portat un gran esforç esbrinar el dia internacional de la xocolata, ja que fent una cerca inicial per internet, ens hem trobat que apareixien molts resultats, dels quals, no coincidien amb la nostra font, la revesteixi “chocolat et confeseire”. Així que ens hem posat a investigar i ens agradaria explicar-los nostres conclusions.

La data

Alguns mitjans han escrit que se celebra el 13 de setembre ja que és l’aniversari de Milton S. Hershey (1857-1945), el fundador de Hershey Xocolata Company, la companyia més gran de xocolata als Estats Units i a més a més, es va seleccionar aquest dia per a celebrar el dia de la xocolata per coincidir amb el naixement de l’escriptor Roald Dahl (1916-1990), autor de Charlie i la Fàbrica de Xocolata.

Altres mitjans i associacions arribaven a la conclusió que s’havia de celebrar el 7 de juliol ja que pel que sembla és el dia en què el cacau es va introduir a Europa.

Però va ser al 2010, per iniciativa de l’Acadèmia Francesa de Xocolata i Confiteria, que l’1 d’octubre es va instituir com el Dia Mundial del Cacau i la Xocolata.

Guy Urbain, instigador del Dia Mundial en l’acadèmia, va veure aquest dia com una oportunitat per a establir una sostenibilitat de la producció de cacau pel reconeixement degut als plantadors de condicions de vida compatibles amb l’evolució dels progressos socials. de la societat en el segle XXI.

I finalment l’Organització Internacional del Cacau (ICCO), estableix l’1 d’octubre com el dia del cacau, amb la finalitat de promoure el treball de tots els petits agricultors als països productors de cacau.

El cartell

Aquest any, l’acadèmia francesa de la chocolat de la confiserie s’ha posat en contacte amb l’escola de les arts aplicades de la comunicació de Marsella (ESDAC) per a elaborar aquest cartell sobre el dia mundial del cacau. Modern i lluminós, el pòster evoca el planeta, la naturalesa i mostra la beina i la xocolata. Sintetitza els desafiaments actuals, des de la producció més ètica de la fava fins a la degustació d’una xocolata de qualitat.

L’objectiu

L’objectiu del Dia Mundial del Cacau i la Xocolata és servir a l’economia del cacau i la xocolata a través d’un impuls cap a l’intercanvi de coneixements, l’intercanvi cultural i el desenvolupament de la sostenibilitat en la cadena de valor. Els plantadors juguen un paper vital en la cadena del cacau, per la qual cosa aquest dia té el paper d’insistir en la solidaritat que ha d’existir entre tots els actors de la cadena, però particularment entre els fabricants de xocolata.

L’esdeveniment

Per raons pràctiques, se celebrarà el 5 d’octubre, el primer dissabte del mes perquè tots puguin participar.

El nou museu de la xocolata de Brussel·les serà l’amfitrió de l’esdeveniment i el tema del dia serà “que fas diàriament per a crear o reforçar el vincle amb els productors de cacau?”, perquè els xocolaters puguin conèixer als consumidors i discuteixi amb ells la importància del treball dels plantadors. També es presentaran les delegacions dels països productors per a presentar al públic diferents orígens de cacau coneguts i menys coneguts.

Quina és la quantitat perfecta?

La ingesta d’1 o 2 unces (10-20 grams) de cacau amarg és perfecte, sempre que ho acompanyis d’una activitat diària alta i evitis el sedentarisme, en cas contrari, seria un excés i ens pordriem engreixar per culpa dels sucres i els greixos saturats, sobretot si l’excés és de xocolata amb llet.

Quins són els beneficis?

  • La ingesta moderada de xocolata negra redueix potencialment el risc de sofrir arítmies
  • La xocolata negra redueix la fam i fa que sentis major sensació de sacietat
  • Prendre xocolata també ajuda a reduir el teu nivell d’estrès ja que el seu consum redueix el nivell de cortisol, una hormona que s’allibera com a resposta a l’estrès
  • El cacau pur redueix els nivells de colesterol LDL i eleva el HDL (el colesterol “bo”). Això es produeix gràcies al seu poder antioxidant, que a més ajuda a controlar la diabetis i la sensibilitat de la insulina.
  • Els flavonoides, presents en el cacau, es relacionen directament amb un millor acompliment cognitiu. Això es deu al fet que estimulen i promouen canvis en les àrees del cervell relacionades amb l’aprenentatge i la memòria.
  • Ajuda a combatre símptomes de la depressió. Això es produeix gràcies a la teobromina i fenilanina, substàncies antidepressives que ajuden la motivació i a l’aprenentatge.

I els mites …?

  • No provoca acne: un estudi del científic JE Fulton va tirar per terra tal afirmació. El que realment produeix l’acne és la ingesta de xocolates excessivament ensucrades.
  • No provoca càries: el consum moderat de xocolata pura i baix en edulcorants no influeix en l’aparició de càries. La clau està a donar amb un els nivells de la qual de sucres siguin moderats.
  • No provoca hiperactivitat: no hi ha cap relació entre l’alimentació i la conducta hiperactiva en els nens. Es creu que l’ambient de gran estímul en el qual els aliments dolços es mengen, com una festa d’aniversari, és el que afecta el comportament.

Referencies

https://www.miarevista.es/salud/fotos/motivos-para-comer-chocolate/14
Revista Chocolat et confiserie